3/ Jak oříznout doutník
Doutníky je možné oříznout několika různými způsoby. Pro obvyklý rovný řez se používají klasické gilotiny na doutníky nebo nůžky na doutníky. Ořezávače do tvaru písmene "V", s klínovým řezem, jsou vhodné pro doutníky nepravidelných tvarů ( tzv. figurados ). Stále více obliby si také získávají, ořezávače typu "piercer", které vyřezávají kruhový otvor směrem dovnitř do hlavy doutníku. K oříznutí doutníků se u nás nejčastěji používá gilotina na doutníky, která rovným řezem otevře doutník na rozhraní hlavy a ramene, v místě, kde končí čepička. Ještě než doutník oříznete jakýmkoliv způsobem, tak ho vždy v těchto místech pro jistotu mírně mezi rty zvlhčete, předejdete popraskání. A při rovném řezu si dejte navíc záležet, kde přesně řežete, nepatrná část čepičky by měla zůstat s doutníkem (na doutníku je vidět jemná linka, kde čepička končí), aby se Vám náhodou nezačal rozbalovat.